22.480 Ft (Lucfalva, 17/05/06)

Az Adománytaxi vasárnap  Lucfalvára látogatott, hogy összegyűjtött ruha, élelmiszer, játék és egyéb adományokat a térségben lévő rászorulóknak elvigyük. Helyi partnerünknek, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének segítségével a leszállított adományok több mint felét sikerült szétosztani pár óra leforgása alatt – a maradék adományokat meg később Bátonyterenyére szállítottuk, ahonnan majd később kerülnek kiosztásra.
Ahogy már korábbi utaink során, most is jelképes, 30 forintos összegért juthattak egy-egy ruha, vagy játékdarabhoz a helyi szegények.

Az ingyenes adományosztogatással szemben ez az alábbi szakmai megfontolásokból nagyon lényeges:

    • Az adományok kiosztása, azok számontartása, nyomon követése így rendszerezett, ellenőrizhető formában jut el azokhoz, akiknek szükségük van rá.
    • Így csökkenthető annak kockázata, hogy a valóban nélkülöző helyiek esetleg olyan dolgokat is magukhoz vegyenek, melyre nem feltétlenül van szükségük – az ingyen kapott dolgokat, adományokat sok esetben kevésbé becsüljük meg, mint azt, amiért valamit fizettünk.
    • A helyi szegények így kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak, olyannak, akik mások jóakaratától függnek, hiszen avval a kevés pénzzel, amit adnak, ők is hozzájárulnak egy magasztosabb cél eléréséhez (a most vasárnapi úton összesen 22 480 forint jött össze 30 forintos adományokból – ebből a pénzből a partnerszervezetünk helyi romák útiköltségét fogja megtéríteni, hogy a Roma Kiállás Napján részt vehessenek Budapesten).

Amíg az adománypiacon a lucfalvi felnőttek válogattak a ruhák, játékok, egyéb dolgok közt, az Adománytaxi önkéntesei az eseményre látogató családok gyerekeivel közösen rajzoltak, repülőt hajtogattak, játszottak, dumáltak és haverkodtak. Szívmelengető érzés volt látni, milyen könnyen megtaláltuk mi, városiak a közös hangot a helyi gyerekekkel és azok családjaival. Ezek az utak segítenek nekünk közelebb kerülni azokhoz az élethelyzetekhez, melyeken az általunk adott apróságokkal próbálunk javítani. Így teremtünk aprócska kis hidakat a társadalmi törésvonalak közt – emberi kapcsolatokat, melyek egy igazságosabb világ megteremtéséhez segíthetnek hozzá bennünket.

A kiosztás után meglátogattunk helyi családokat is, ahova előre összeállított ételadományokat is vittünk. Keményen dolgozó, szorgalmas és értelmes emberekkel ismerkedhettünk meg, akiknek szinte minden gondoltuk az, hogyan biztosítsanak még jobb körülményeket saját gyerekeiknek, unokáiknak. Többgyermekes szülők, akik nagyon szerény körülmények között élve gürcölnek. Sokszor többórás buszútnyi távolságra lévő munkahelyük mellett még saját veteményest is tartanak, hogy répát, cukkinit, krumplit, másegyebet termesztve valamelyest tehermentesítsék magukat a szűnni nem akaró kiadások nyomása alól.

Lucfalva nagyon békés falu. Ahogy a helyiektől megtudtuk, büszkék arra, hogy éves átlagban milyen kevés bűncselekmény történik itt. Munkahely ugyan kevés van, ha van, az is messze. Viszont van egy összetartó közösség, akik barátságosak, vendégszeretőek.

Külön köszönet Szomora Szilárdnak, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetség elnökének, aki nélkül ez az út nem sikerült volna ilyen gördülékenyen. Alig várjuk a folytatást!!!