Fritz Zsuzsa: Adománytaxiztam (Szepsi-Bódvalenke-Tornanádaska, 18/01/21)

A decemberi őrületben homályos emlékfoszlányok kerengtek bennem valamilyen ígéretről, amit Horn Tominak tettem arról, hogy persze igen, a Bálint Ház szívesen lesz része a következő útnak a Dzsi-Dzsu projekt keretében, azaz elmegyünk vele adománytaxizni.

Már csak a szabadságról jutott eszembe írni munkatársaimnak, hogy a januári csend és pihenés után rögtön egy egésznapos jócselekedeti útra megyünk, aki tud, jöjjön.

A következő, immár élesebb emlékem az email, amit Tomi kiküldött mindannyiunknak, akik ebbe a kalandba regisztráltak január 21-re. “Fritz Zsuzsa: Adománytaxiztam (Szepsi-Bódvalenke-Tornanádaska, 18/01/21)” bővebben

A 25. út (Szilaspogony-Szomolya, 18/01/07)

Túl vagyunk a 25. utunkon! Önkénteseink a következő 25 szóval jellemezték élményeiket, melyek talán beszédesebbek minden beszámolónál.

apró örömök, barátság, bátorság, család, elnyomás, erő, gyerekkacaj, hit, iskolázatlanság, jóban-rosszban, jövőkép, kilátástalanság, kíváncsiság, önbizalomhiány, önfeledtség, összetartás, szeretetvágy, remény, tenni akarás, tehetetlenség, túlélés, szenvedés, szívszorító, valósàg, vidámság “A 25. út (Szilaspogony-Szomolya, 18/01/07)” bővebben

“Ki ha nem mi?” (Bátonyterenye-Mátraverebély, 17/12/10)

Testközelből tapasztalni számos mélyszegénységben élő magyar életkörülményeit sokkoló volt. A családlátogatás érintett meg leginkább. Az öt gyereket nevelő nagymamát a hétköznapi hősök listájának elejére sorolnám, ugyanígy a tizenegy gyerekes anyukát, aki ilyen lehetetlen körülmények között is igyekezni látszik, hogy rendesen nevelje fel a gyerekeit.
““Ki ha nem mi?” (Bátonyterenye-Mátraverebély, 17/12/10)” bővebben

„Mom, mom, mom…” (Fulókércs, 17/11/19)

Joanne Monica Kanarek (Lengyelország) beszámolója

Van valamiféle szentség a tanár és a tanuló kapcsolatában. Az az élmény, melyet egy Borsod megyei kis roma falu látogatása során szereztem az Adománytaxival, emlékeztetett ennek a különleges kapcsolatnak a rendkívüli jelentőségére. „Mom, mom, mom…” mondta csendesen, miközben rám függesztette hatalmas, mogyoróbarna szemeit.  “„Mom, mom, mom…” (Fulókércs, 17/11/19)” bővebben

“Ne pazarolj, máshol éheznek” (Rakaca, 17/10/29)

Alíz (19)

“Ne pazarolj, máshol éheznek”, hangzik otthon nap, mint nap a már lassan súlyát vesztett mondás. Azt hiszem, az ember tényleg csak akkor döbben rá, hogy alig pár száz kilométerre tőle ez a valóság, ha saját maga tapasztalja meg. Hajlamosak vagyunk, főleg magamból kiindulva, budapestiként úgy élni az életünket, hogy közben nem foglalkozunk csak a saját gondjainkkal. ““Ne pazarolj, máshol éheznek” (Rakaca, 17/10/29)” bővebben

Teréz anya bemondta a frankót (Nógrádszakál-Rimóc, 17/09/30)

Az Adománytaxi két nógrádi településre vitte el a Helónyúzt – Rimócra és Nógrádszakálra. Sok gyerekkel beszélgettünk és a helyi gyerekházak (olyan játékos foglalkoztatók, ahova a bölcsis korú gyerekek szülővel együtt mennek) munkatársai elvittek minket a két település legszegényebb családjaihoz is. Elszomorító, sokkoló, de szép és megható is volt, amit láttam, hallottam.

“Teréz anya bemondta a frankót (Nógrádszakál-Rimóc, 17/09/30)” bővebben

Ahol egy játszótér az álom (17/06/25, Mizserfa)

2017. június 25-én, vasárnap Nógrád megye egyik eldugott, s sajnos mára elfelejtett, volt bányászfalucskájába látogatott el az Adománytaxi. 1993-ig bányásztak a környéken barnakőszenet. “A Mátra északi nyúlványának egyik völgykatlanában helyezkedik el ez a település. Öreg házai a régi családok mindennapos gondjait rejtik falaik közé.” – írta az 1964/65-ös tanévben (az akkor még kisiskolás) Erzsike néni lakóhelyéről egy iskolai feladatként. Akkor még volt Mizserfán iskola.

“Ahol egy játszótér az álom (17/06/25, Mizserfa)” bővebben

22.480 Ft (Lucfalva, 17/05/06)

Az Adománytaxi vasárnap  Lucfalvára látogatott, hogy összegyűjtött ruha, élelmiszer, játék és egyéb adományokat a térségben lévő rászorulóknak elvigyük. Helyi partnerünknek, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének segítségével a leszállított adományok több mint felét sikerült szétosztani pár óra leforgása alatt – a maradék adományokat meg később Bátonyterenyére szállítottuk, ahonnan majd később kerülnek kiosztásra.
“22.480 Ft (Lucfalva, 17/05/06)” bővebben

Lyukas zokni, jobbikos cigányok, tyúkok és trambulin (Bátonyterenye, 17/03/10)

Ha az ember, vagy legalábbis én, felfedez valami jó dolgot, arra gondol, miért nem tette korábban. Arra, hogy jaj, ezt én miért csak most kezdem el? Na, így voltam tegnap az Adománytaxival.

A később zseniálisan emlékezetessé váló szombati nap kicsit nehézkesen indult. Én korábban voltam ott a megbeszélt helyszínen, sokan viszont bizonyos félreértések miatt jóval később futottak be, de sebaj, mint megtudtuk, ma sokkal közelebbi helyre megyünk, mint általában, amikor nem másfél, hanem három órát autózik a csapat és nem fél nyolckor, hanem reggel hatkor van a találkozó. “Lyukas zokni, jobbikos cigányok, tyúkok és trambulin (Bátonyterenye, 17/03/10)” bővebben